Избрани Новини

Вдигат контраблокадата по границата с Гърция

Българските шофьори искат гаранции, че гръцките фермери няма отново да затворят безконтролно границите

Транспортният министър Ивайло Московски е разговарял с българските превозвачи и ги е призовал да вдигнат контраблокадата по границата с Гърция. "Хората бедстват жестоко и на първо място трябва да бъдем човеци", посочи той. До час трябва да се вдигне контраблокадата на всички гранични пунктове с Гърция, съобщи в Бургас министърът на транспорта, цитиран от Дарик радио. Министърът е почти напълно уверен, че шофьорите ще откликнат на апела му.

Българските превозвачи вече обсъждат дали да не вдигнат блокадата, призна Вангел Цилев от Инициативния комитет на шофьорите. В този момент на среща с гръцките земеделци отива областният управител на Благоевград Бисер Михайлов. Българските шофьори обаче искат пълни гаранции, че гръцките фермери няма отново да затворят безконтролно границите, след като вчера оттеглиха тракторите, затварящи пътя към тяхната територия. Образувалите се колони от товарни и леки автомобили са дълги вече около 40 км и техните водачи са в бедствено положение.

Вече почти месец ситуацията по българо-гръцката граница е усложнена. Заради неспазените обещания от страна на гръцките фермери, които бяха обявили график за пропускане на камиони, преди дни българските превозвачи обявиха контраблокада. Повече от четири дни продължи двойната блокада на ГКПП Кулата-Промахон. В четвъртък бяха затворени и пунктовете Илинден-Ексохи, Капитан Петко войвода-Орменион и Маказа-Нимфея, а в петък превозвачите блокираха и Златоград-Термес и Ивайловград-Кипринос.

В събота срещата между български и гръцки представители в търсене на решение на случващото се на границата не се състоя. От гръцка страна не е имало никой, който може да поеме отговорност за думите си. Дошъл само един фермер, който предложил почасово отваряне на границата, докато преминат колоните от автомобили. Това обаче не устройва родните превозвачи.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов