Избрани Новини

Рилският манастир протестира пред БАН за книга с неуредени права

Снимките на манастирската църква "Рождество Богородично" са били използвани без разрешението на манастирската управа

Игуменът на Рилския манастир Адрианополски епископ Евлогий е изпратил преди седмица писмо до председателя на БАН акад. Р. Воденичаров относно издаването на книга за стенописите в главната църква на Рилския манастир, информира dveri.bg. Игуменът на манастира протестира, че снимките на манастирската църква "Рождество Богородично" са били използвани без разрешението на манастирската управа. В същото време книгата на доц. д-р Александър Куюмджиев се продава на цена 90 лева. Издатели на книгата са Българската академия на науките и нейният Институт за изследване на изкуствата, а работата по нея е била финансирана по проект на Фонд "Научни изследвания" при МОН и по проект "Помощ за книгата" на Министерството на културата.

От Рилския манастир настояват търговията с книгата да бъде преустановена, а БАН да се разграничи от изданието, тъй като е налице грубо нарушение на Закона за културното наследство.

Целият текст на писмото гласи:

"Във връзка с отправената ми от Вашия кабинет покана за представянето на книгата на доц. д-р Александър Куюмджиев „Стенописите в главната църква на Рилския манастир“ на 17 февруари 2016 г. (сряда) от 17.30 часа в Големия салон на Българската академия на науките (БАН), бих искал да изразя недоумение от ангажирането на БАН с нарушение на законите на България.

Посочената книга, която се продава от Института за изследване на изкуствата към БАН срещу цена от 90 лева (а на сайта на института е посочено, че в рамките на представянето може да бъде закупена на цена 70 лева), съдържа изображения на стенописи в главната църква на Рилския манастир „Рождество на Пресвета Богородица“, за които Рилската света обител не е давала съгласие да бъдат разпространявани с търговска цел.

Законът за културното наследство изисква сключването на договор със собственика на културната ценност. В случай, че такъв не е налице, законодателят е предвидил административно-наказателна отговорност, което говори за особената тежест на закононарушението! Такъв договор няма в случая с използваните в книгата изображения на културните ценности в храма на Рилската света обител.

Затова сме изключително неприятно изненадани от съучастието на БАН в това нарушение. В книгата БАН и Институтът за изследване на изкуствата са посочени като издатели на книгата през 2015 г., като дори е получена финансова подкрепа от Фонд „Научни изследвания“ при Министерството на образованието и науката и по програма „Помощ за книгата“ на Министерството на културата.

Рилската света обител винаги е насърчавала провеждането на научни изследвания на богатото наследство на Рилския манастир, но при спазването на законите на България.

Надяваме се да преразгледате участието на БАН в представянето на посочената книга, както и да преустановите търговията с нея.

Бихме искали да Ви уверим, че ще защитим интересите на Рилската света обител по всички законни начини, защото така защитаваме както правото в България, така и скъпоструващото съхраняване на културното наследство в Рилския манастир.

Надяваме се като председател на БАН да се ангажирате с този изключително важен за нас въпрос.

Използвам случая да Ви поканя в Рилския манастир, за да видите лично реставрираните стенописи в храма, останали, за съжаление, незабелязани в книгата".



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов