Масови проверки започват в складовете за дървесина в Кюстендилско

246 са регистрираните постоянни складове в областите Кюстендил и Перник

От днес служителите на РДГ Кюстендил заедно с горските инспектори започват масирани проверки в постоянните складове за дървесина, предава Дарик. В склад от града инспекторите провериха дневника за постъпилата, преработената и експедирана дървесина. В склада бяха записани всички превозни билети на постъпилата дървесина, инспекторите сравниха издадените билети за експедиция на дървесина и наличностите на склада. Беше проверено задължителното видеонаблюдение на склада, имаше една камера, която хващаше целият поток.

"Открихме един пропуск в изходящите билети, сутринта в 8.40 часа е излязъл автомобил с дървесина, а ние ги проверихме малко след 9 часа и билета не беше вписан. Това не е фатален пропуск, собственикът се оправда, че няма конкретен човек, който да се занимава с това. Имаше заявка за записване на билета в дневника, така че проблемът не е голям. Не беше направена и задължителната рекапитулация на всеки 2 страници на дневника, отново собственикът се оправда с липса на време. Ще му бъдат направени предписания, които трябва да бъдат поправени в определен срок, след това следват нови проверки", коментира Константин Константинов, главен експерт опазване горски територии в РДГ Кюстендил.
246 са регистрираните постоянни складове в областите Кюстендил и Перник, от тях към момента около 100 са с виденоблюдение, останалите са декларирали в РДГ Кюстендил, че имат сключен договор с фирма, която да им постави камери.

220 камиона са с GPS устройства, 50 имат сключени договори и предстои да има бъде монтирано устройство. 4 склада от Пернишка област са подали заявление в РДГ Кюстендил, че се отказват от дейността си, без да уточняват дали причина са новите изисквания за въвеждане на видеонаблюдение.

"Разпоредбата е от 1 януари, но имахме гратисен период, от днес реално започват масираните проверки. Първо, контрол на дървесината, която постъпва в постоянните складове чрез виденаблюдение и движението на дървесината с транспортните средства. Задължени са всички да имат GPS, така и проверяваме къде отива дървесината. От 1 януари задължително се пуска само електронен превозен билет, който веднага се качва в информационния масив на ИАГ. Веднъж издаден такъв билет, той не може да се ползва втори път. Предстои и обучени за частно практикуващите лесовъди, които също трябва да издават електронен превозен билет", заяви директорът на РДГ Кюстендил инж. Здравчо Тодоров.