Избрани Новини

Варна гостува на Арт салона на Радио Благоевград

Стамен Касабов представя изложбата си "21 мига от безкрайното"

Днес от 18.00 часа, в Арт салона на Радио Благоевград ще се открие изложба на колоритния варненец Стамен Касабов, предаде БНР. Изложбата е наречена "21 мига от безкрайното" и показва 21 магични платна, които разкриват невероятно красивия свят на природата, видян през очите на влюбен в първичната й магия, в морската стихия и във величието на планината човек, умело боравещ с живописните изразни средства на акрилните бои.

Роденият на 17 февруари 1965 г. във Варна Стамен Касабов е признат майстор по изкачването на едни от най-опасните планински стени. Първата му любов обаче е морето – от дете е гмуркач и после водолаз, пообиколил света с търговски кораби. И защото обича предизвикателствата, след това изневерява на дълбокото с високото – страстта му към планината започва през 1989 г. и оттогава се влюбва в алпинизма. Той е първият варненец, изкачил Стената на смъртта (Айгер) в швейцарските Алпи. Покорявал е Чима овест и Мармолада в Доломитите (Италия), Матерхорн в Алпите (Швейцария), югозападната стена (V+ степен на сложност) на връх Талай Сагар (6904 м) в Индия с експедицията, трасирала първия български маршрут в Хималаите. Той е и първият българин, скочил с въже от Аспаруховия мост и един от основателите на Клуба за екстремни спортове "Адреналин" във Варна. Живее на ръба между екстремното в спорта и покоя в картините, които сънува. Скоро не е катерил върхове – вероятно, защото е пуснал котва за връщане в морето и рисува подводния му свят, белязан от страстта на първата любов. Негови учители в изобразителното изкуство са един от най-известните и обичани варненски графици Борислав Кузманов и майсторът на монументалната живопис Йордан Денев. През 2014 г. печели първа награда за живопис в Националния конкурс "Диря в морето" – Варна, а през 2015 г. – специалната награда в същия конкурс. И още нещо – рисува... приказки. Вече е илюстрирал няколко книжки за деца.

Самостоятелни изложби:

1.„Камък и вода” – живопис, 2006, галерия „Зограф” - Варна2. „Морето под вълните” – живопис, 2007 г., галерия „Зограф” – Варна3. "Ние и Земята сме едно" – живопис/акрил, 2013, галерия "Париж - Москва" – София

4. „Приказки за времето“ – живопис, илюстрации, пластика, 2015 г., юбилейна, Градска художествена галерия „Борис Георгиев“ – Варна

Стамен Касабов има много участия в сборни изложби, има изяви и като илюстратор на 4 книги. 

Някои от неговите откровения:

„Аз съм най-щастлив, когато съм под вълните или близо до облаците, преодоляването на височините е преодоляване на самия себе си, а изкуството трябва да носи красота и послания.”

 „Хората трябва да запечатат дълбоко в себе си природата – дърветата, животните, морето, небето, слънцето. Трябва всеки ден да осъзнават творението, да осъзнават какво чудо е създала висшата сила тук, на Земята. Да приемат това чудо в сърцето си, да проявят благодарност и смирение пред Създателя.”

„Аз наистина съм част от света, който рисувам.“




Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов