Избрани Новини

С кулинарна изложба и руйно вино трифонци празнуваха в Полето

Празникът на площада на 14 февруари не се пропуска вече пета година

Ценители на виното, местни производители от Полето и десетки гости се събраха на площада на селото, за да почетат празника на виното, информира simitli.info. Десетки  бутилки с червено и бяло вино, голяма скара  със сочни мръвки и отрупана маса с вкусна кулинарна изложба бяха голямата атракция на най-опияняващия празник Трифон Зарезан.
Празникът на площада на 14 февруари не се пропуска вече пета година и въпреки ветровитото времеи тази година имаше голям брой трифонци.

Отец Евгени отслужи празничната литургия на площада в Полето, след това освети лозичките в двора на храма. Kметът на Симитли Апостол Апостолов и кметът на Полето Иван Манчев извършиха ритуалното зарязване и поляха сухите лозови пръчки с червено вино като наричаха всяка капка полято вино на лозата, да даде много грозде и много вино догодина.

И тази година празникът отново имаше конкурсен характер. Разбирачи отличиха “Най-хубаво червено вино” и “Най-хубаво бяло вино”, както и най-вкусните гозби в кулинарната изложба,  подредена с много мерак. Дегустаторските комисии оценяваха храната и виното и с много затруднения, опиянени след тест на 20 червени и 6 бели вина, успяха да излъчат победители. “Най-хубаво бяло вино” на 1 място - Илия Благоев, 2 място – Сашо Качев и 3 място – Крум Костов. 1 място за “Най-хубаво червено вино”  с 22 точки спечели общинският съветник Владимир Стоилов, по ирония на съдбата 2-рото и 3-тото място се оказаха в един разбирач на виното - Иван Костов, който събра съответно 19 и 20 точки, той бе и скараджията на празника и се грижеше за доброто гощаване на всички.

Дамите много се бяха постарали за подредбата на вкусната изложба. За десерт  бе дадена награда на Спаска Григорова за шоколадовата й пита, която много се хареса на журито. Кметската майка Росица Манчева получи награда за най-добра баница и за питка, направена с много мерак. Специална награда за традиционно направена питка получи и общинската съветничка от ГЕРБ в местния парламент Лиляна Айкова, която бе украсила питата си с грозд, символ на празника. Наградата за най-оригинална вкусотия бе присъдена отново на младата Адриана Костова, която бе омесила пита на 2 етажа с уникална декорация. Наградата за най- пухкава пита бе присъдена на Станислава Петрова.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов