Избрани Новини

Соларните дървета прочуха Бургас в страната

Мисия Бургас

12-02-2016, 11:29

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Те са „посадени“ по идея на арх. Емил Бурулянов.

Соларни дървета бяха посадени на централния площад „Тройката“ в Бургас. След като се прочу в цяла България със своята соларна пейка, която зарежда мобилни устройства от слънцето, Бургас пак е първи с проекта „Изнесени информационни офиси“. Проектът е на Община Бургас.
Соларните дървета са „посадени“ по идея на арх. Емил Бурулянов. На него принадлежи и идеята за соларната пейка. „Проектът е пилотен както за Бургас, така и за България, поради сложната и флуидна форма на инсталацията. От дърветата може да се зареждат мобилни устройства, инвалидни колични. Те са удобни места за сядане, работна площ и ефектно осветление през нощта. Футуристичният им дизайн няма аналог до момента“, обясни арх. Емил Бурулянов.

Изпълнението на соларната инсталация е поверено на „Техносън“ ООД, като инж.Мирослав Димитров е натоварен с ел.връзките, соларните панели, захранването и цялостното функциониране на този уникален проект. За конструкцията, сглобките и монтажа са се погрижили Камен Станков, Александър Павлов и арх.Иван Палазов от „Ампера“ ООД – специализирана в роботизираното производство на сложни форми и матрици.
През деня соларните дървета преобразуват слънчевата енергия, получена от фотоволтаичните панели. Част от нея се използва директно за зареждане на свързаните в момента устройства, а останалата част се съхранява в акумулаторния блок. По този начин има възможност за едновременно зареждане на 2 инвалидни колички и до 14 мобилни устройства посредством USB. Пиковата мощност на соларната инсталация е 1800 вата, а неизползваната енергия ще се съхрани в акумулаторен блок с капацитет 4,8 киловатчаса



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов