Избрани Новини

Ученици събраха 168 000 лв. за лечението на любимата си учителка

Животът

10-02-2016, 07:59

Снимка:

"24 часа"

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Предложени са за участие в инициативата "Достойните българи"

Удивена съм от моите ученици - в толкова крехка възраст, а толкова силни и упорити в желанието си да помогнат. Обичам ги и ми се иска да се върна при тях колкото се може по-скоро. Това заяви пред "24 часа" учителката по английски от Професионалната гимназия "Цар Иван Асен II" в Асеновград Любомила Ангелова. В момента тя е в Германия, където претърпя трансплантация на костен мозък, тъй като страда от остра миелоидна левкемия. Парите за лечението ѝ - 168 000 евро, бяха събрани само за 4 месеца при мащабната кампания "Подари надежда за Люси", организирана от възпитаниците ѝ. В нея се включиха стотици граждани, детски градини, училища, фирми, институции, община Асеновград. Акцията подкрепиха 28 гимназии в Пловдивския регион, както и хора от цялата страна, които изпращаха дарителски SMS-и.

Люси, както наричат преподавателката в родния ѝ град, получила първите симптоми на болестта, когато била на екскурзия в Париж през април 2015 г. В началото тя отдала неразположението си на настинка. Неколкократните изследвания обаче показали пълен срив на кръвните показатели. Страшната диагноза поставили лекарите в Пловдив. Ангелова излязла в болнични и започнала химиотерапия, но тя не била достатъчна. Препоръчали ѝ трансплантация на костен мозък в клиниката във Висбаден. В първите дни на септември м.г. шокиращата новина за заболяването ѝ достигнала до учениците ѝ. Четирима от тях - Иван Златанов, Катерина Юрганджиева, Венета Рангова и Лилия Хаджийска, били двигателят на кампанията за събиране на средства за учителката и са отличени с грамоти от община Асеновград.

"Г-жа Люси е не само добър педагог, тя ни е втора майка. Научи ни да бъдем хора. Беше до нас в трудни моменти, затова и ние застанахме до нея, когато се нуждаеше от подкрепа", обяснява Иван Златанов от X б. Ангелова му е била класен ръководител само в 8-и клас, но за него тя си остава любимият преподавател. В началото Иван и съучениците му направили 6-7 кутии за дарения и ги сложили в магазини. После още 50. Събирали левче по левче. Продавали магнитчета с формата на сърце, дали гласност на кампанията си и в медиите. С помощта на общината организирали благотворителен базар в шатра на центъра на града - предлагали свои изделия и играчки, изработени от хлапетата в детските градини.

"Много хора ни оставяха свои ръкоделия, а фирми и сдружения от Асеновград даряваха пари", разказва деветокласничката Венета Рангова. Кампанията се пренесла и в Пловдив, където също бил организиран базар. Със събраните близо 50 хил. лева през септември Люси заминала за клиниката във Висбаден. "След като се върна, ни съобщи, че е включена в програмата за трансплантация и ѝ търсят донор", каза директорът на ПГ "Цар Иван Асен II" Йордан Диков. По това време кампанията била в разгара си. Провели се 6 благотворителни концерта, в които участвали ученици и самодейни състави от региона. Включили се и известни певци от страната. На повечето мероприятия присъствала и Любомила Ангелова.

"Възхищаваме се на силата и духа ѝ. Вместо ние да я успокояваме, тя утешаваше нас. Не загуби чувството си за хумор. Казваше, че новината за болестта ѝ е подействала като сблъсък с товарен влак", казват учениците. И "гимназията се превърна в работилница", казва директорът Йордан Диков. Учителки плетели в междучасията шалове и дантели на една кука. Други пък майсторели сувенири, бижута и картички, които се предлагали на благотворителните базари. Всички педагози от училището дарили за Любомила премиите, които получили за 15 септември. 4 месеца в сметката на болната преподавателка постъпвали и средствата от фонда за социално-битово осигуряване на училището.

Голяма сума се събрала от благотворителната театрална постановка "Вестникар ли" в асеновградското читалище. Продадени били над 700 билета, имало и правостоящи. Бивша възпитаничка на Люси пък давала уроци по зумба и дарила парите за кампанията. "Желанието на децата да помогнат на Люси я спаси. В най-важния урок - по човеколюбие, всички получиха отличен. Помъдряха, страдайки за любимия си учител", коментира заместник-директорът на училището Златка Иванова.

На 17 декември Любомила Ангелова е преминала успешно трансплантацията в немската клиника, след като е намерен донор от САЩ. Учениците ѝ продължават да ѝ вдъхват кураж, като си пишат с нея по фейсбук, пращат й фотоси и клипчета. "Пратихме ѝ и снимки от коледно украсената ни класна стая. Отговори ни, че сме ѝ стоплили душата. Щракнахме ѝ и снега, защото много го обича. Нека нищо от родния пейзаж да не ѝ липсва", казва Венета Рангова. Люси вече прави първите си разходки и се възстановява. Ежеседмично се следят всичките ѝ показатели. С нея в Германия е дъщеря ѝ Теодора, която е лекар.

Тя е изумена от невероятната подкрепа за майка ѝ. По думите ѝ "спасяването на една обикновена учителка се е превърнало в кауза за цял град". След като изминат 100 дни от трансплантацията, Люси ще се прибере в родината, където лечението ѝ ще продължи. "Благодарна съм на всеки един - от дечицата в забавачките до възрастните, за това, че ме дариха с този шанс за живот. Прекланям се пред добрината и съпричастността им. Надявам се да имам възможност да им върна поне частица от любовта и надеждата, които получих от тях", казва Любомила Ангелова. В болничната стая в Германия тя чете материала по английски и обмисля как да го направи по-достъпен и интересен за възпитаниците си, когато пак започне да им преподава през следващата учебна година.

Учениците, помогнали на своята учителка, са предложени за участие в инициативата на вестник "24 часа" "Достойните българи на годината", чието 14-то издание предстои тази година, в която медията навършва 25 години.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)