Избрани Новини

Чифте баня не може да се продава, постанови съдът

Тя е недвижим архитектурно-строителен паметник на културата и паметник на градинското и парково изкуство

Откритата още през 1913 година Чифте баня в Кюстендил, която е недвижим архитектурно-строителен паметник на културата и паметник на градинското и парково изкуство с категория "местно значение", може да се отдава на концесия, не и да се продава, постанови административният съд, пише "Труд".

Двуетажният комплекс със засторена площ от 1 394 кв.м. в центъра на града, построен от чеха Рудолф Фишер, беше обявен за продажба чрез таен търг при първоначална цена от 1 026 000 лева с решение на минипарламента от февруари м.г. Последваха протести и шествия пред общината, а от БСП централата в града дори насрочиха референдум за спиране на продажбата - допитването обаче се провали заради несъбрани минимум подписи по закона. Накрая спорът стигна до съда.

За Чифте баня приоритетно действие има Законът за културното наследство, според който тя може да бъде предоставена на концесия, но не и продавана по Закона за приватизация и следприватизационния контрол", мотивира се съдът. Пред банята има 5,6 декара парк - алеи, шадравани, атрактивни кътчета. Решението може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд. На вече организираните два търга м.г. не се явил нито един купувач, интересът към банята е бил нулев, казаха от общината.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)