Избрани Новини

Дълголетникът Али Кадиев споделя тайната на живота си

94-годишният дядо: Човек трябва да е добър и трудолюбив

На площада в село Дъбница сред други възрастни хора е най-старият му жител. Това е дълголетникът Али Кадиев. Роден е през 1922г. През дългия си живот е употребявал по малко  алкохол само когато бил болен. Според него най-големият враг на човека е мързелът. "Бях трудолюбив. В ТКЗС-то бях орач, тракторист. Първа награда взимах аз, защото правех правилни бразди - дълга 500м права бразда. Освен това бях учител на животни. Дадат ми един стар или млад вол и ги учех как да влизат впряг заедно, младият гледаше от стария. На младост животът ме караше да работя и да спестявам, да отгледам хубави деца и да им дам бъдеще. В крив път да не влизаш! Влезеш ли веднъж в кривия път, няма излизане!"

Дядо Али не се е научил да се оплаква от живота. "Благодарен съм на държавата, че ме награждаваше, защото бях трудолюбив. Хубаво си изкарах и пенсията - 195 лева взимам пенсия. Къде не стигат, ще си правиш сметка. Трябва да си икономист. Ако не си, няма да ти стигне."

Денят на Али Кадиев минава на площада. На същия този площад е виждал немските и руските войници, селските сватби, празници и собствените си деца как играят. Той обаче обикнал мълчанието и често потъва в спомени.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)