Избрани Новини

Защитено жилище във Вълково подслонява хора с умствена изостаналост

Сандански разкри новата социална услуга в началото на годината

От началото на 2016 година в село Вълково, община Сандански, функционира и се предлага нова социална услуга - Защитено жилище за хора с умствена изостаналост над 18 години, съобщава БНР. Капацитетът на жилището, изградено и оборудвано според всички европейски изисквания, е 8 души.

Новата социална услуга е открита по проект „Подкрепа за деинституционализация на социални институции, предлагащи услуги за деца в риск, община Сандански” и по него бе изграден и центърът за настаняване от семеен тип в близост до Защитеното жилище.

Целите, които си поставя проектът са чрез новата услуга и достъпа до нея потребителите да се чувстват максимално близо до домашната среда и в същото време да получат адекватни грижи, както за общото им здравословно състояние, така и съобразени със спецификата на тяхното заболяване.

За всички осем нови потребители ще се грижи квалифициран медицински персонал, трудов терапевт и социален работник.

В момента капацитетът на Защитеното жилище не е запълнен и чрез Община Сандански или Дирекция „Социално подпомагане”- Сандански всеки може да получи информация за условията за пребиваване и настаняване.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов