Избрани Новини

Ученици купиха инсулинова помпа за съученик

В Кочериново деца събраха пари и помогнаха на свой съученик

В Кочериново деца събраха пари и закупиха инсулинова помпа за свой съученик, предаде БНТ. В инициативата в помощ на деветокласника Светлин се включило цялото му училище, помогнала и местната община. Така се събрала сумата от 5000 лева, необходима за закупуването на помпата.

Светли получил диагнозата диабет пред години. Оттогава всеки ден поддържал нивата на кръвната си захар чрез така наречената писалка: “Трябваше да се боцкам на ден по 5 пъти.”

Само с инсулинова помпа Светли имал шанс да спре с неприятните убождания с писалката. Уредът обаче бил скъп за семейството му. Даниела Миланова, майка на Светли: “Освен закупуването на помпата, което е еднократно от 5 до 10 хиляди лева, всеки месец се дават пари и за консумативи.”

Тогава учители и ученици решили да помогнат на момчето. Организирали благотворителен базар, заделили приходите от него, а след това започнали и лични дарения. Деца давали от джобните си, учителите също събирали пари.

Венета Чергарска, педагогически съветник: “Всеки с колкото може, тъй като така го разтеглихме във времето, за да може с повече средства да участваме.”

Ученици и учители събрали 5 хиляди лева и подарили инсулиновата помпа на Светли.

Семейството на Светли сега се надява Здравната каса да започне да поема консумативите за инсулиновата помпа. Сега поддръжката ѝ струва 100 лева на месец. Толкова трябват, за да се сменяват батерията и спринцовката ѝ.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)