Зарязаха лозницата на пророчицата Ванга

Тя се намира в двора на къщата-музей в Петрич

Лозницата на пророчицата Ванга бе зарязана на Трифон Зарезан, пише "Труд". Тя се намира в двора на къщата-музей в Петрич.

Лозницата е на повече от 60 години и приживе пророчицата е давала от плода на своите гости. И днес традицията се пази – когато има грозде, част от него се дарява на социалния патронаж в Петрич, другото се раздава на посетителите в къщата на Ванга, обясни отговорникът по поддръжката Григор Цветков.

По спомени разказа, че лозницата в къща Ванга е била грижливо стопанисвана и приживе от петричката пророчица. Сортът десертно грозде, което тя дава като плод, е пармак. Днес, 19 години след кончината на видната българка, служителят в къщата на леля Ванга Григор Цветков се старае асмата да бъде поддържана така добре, както е правила навремето пророчицата от Петрич.

Символичният ритуал за зарязване на лозата в къщата на Ванга се прави за първи път на връх празника на лозаря и виното Трифон Зарезан. Оттук насетне това ще бъде един от хубавите моменти за работещите и гостите на къщата на пророчицата, обеща Григор Цветков.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен