Избрани Новини

Винената партия се поклони пред мощите на свети Трифон

От днес започват Трифоновите празници, които продължават до 14 февруари

С почит и поклон пред мощите на свети Трифон Зарезан започна днешният празник на Винената партия в Черниче, обявено за „Евросело на България" за 2012 г. Селската църква „Свети Георги Победоносец" съхранява мощи на светеца. Преди години в светата обител по искане на Винената партия тогавашният Неврокопски митрополит Натанаил /б.а. – починал през 2013 г./ донесе тук мощи на свети Трифон от Света гора в Гърция.

Местните хора водят много от гостите си да се докоснат до тях, да се помолят за здраве, берекет и благоденствие. Десетки миряни се събраха в понеделник сутринта, за да присъстват на празничната литургия и водосвета, които отслужи местният свещеник. В двора на храма след службите божият служител символично ще зареже лозята. Винената партия пък ще почерпят миряните с вино. Идват хора от съседните селища, от други общини, от Македония и Гърция, за да се поклонят пред мощите на свети Трифон.
„За нас днес започват Трифоновите празници, които продължават до 14 февруари. Почитаме го цели 14 дни. Затова сме близо до бъчвите с червен еликсир. По обяд пийваме по чаша вино за тонус, а вечер се наслаждаваме на напитката на боговете в по-големи количества. но не прекаляваме, пием умерено, да не се напиваме е закон за нас", твърдят членовете на уникалната организация.

За 19 години има симпатизанти на три континента, членовете вече са над 1100, 40% от тях са жени. Продължаваме да стоим далече от политиката, категорични са те. Колкото по-далече от политиката, толкова по-близо до виното, че нашият девиз е „Чрез виното да забравим злото", допълват от Винената партия, информира standartnews.com.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов