Избрани Новини

"Обучение и управление с придружител" искат в Закона за движение по пътищата

Предложението е на сдружение "SOS-ПТП"

Искаме в Закона за движение по пътищата да бъде въведено „обучение с придружител“ и „управление с придружител”. Това каза за радио ‘‘Фокус’’ Мариела Китова, координатор на Сдружение „SOS-ПТП“ за Югозападна България.

Тя уточни, че „обучаван с придружител” е лице, което е издържало изпита по теория, получило е временно свидетелство от МВР за продължаващо обучение с придружител по практика, което трябва да се яви на изпит по практика до една година след изпита по теория. Китова каза още, че би било добре, ако на новите водачи бъде забранено управлението на автомобил в тъмната част от денонощието – тоест от 22.00 часа вечерта до 06.00 часа сутринта, както и ако имат забрана да превозване на други пътници, освен придружителя или пък ако имат обучение по разрешени от общината улици.

Тя допълни, че предлагат да бъдат издавани временни свидетелства за управление на МПС на новите водачи. "Освен това в предложенията е включено и използването на симулатор на управление на МПС в населени и извън населени места, проверяващ уменията на изпитвания да следи поведението на останалите хора на пътя, както и да прогнозира и избягва ситуации водещи до пътни инциденти“, прибави Китова.

Тя поясни, че той предлага степен на реализъм, която позволява обучаваният да приложи придобитите знания и умения директно в етапа на обучението в реален автомобил, като в същото време обаче не позволява на курсиста неправилни и вредни навици.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов