Избрани Новини

Увеличават се нападенията от вредители по иглолистни гори

94 хиляди хектара иглолистни насаждения в България са засегнати от "върхов корояд"

Тенденция на засилване на интензитета на нападения на иглолистните гори от вредители през последните две години, освен в България, има и на територията на Сърбия и Македония. Това стана ясно по време на конференция за разрешаването на проблема с изсъхванията на създадените иглолистни насаждения от бял и черен бор в страната, която се състоя в Кюстендил, съобщава БНР.

В съвещанието, инициирано от Министерство на земеделието и храните и Изпълнителна агенция по горите, участваха над 100 представители на научни и неправителствени организации, бизнеса и държавни институции от горския сектор, специалисти от Сърбия и Македония.

Целта на това съвещание беше да може да реагираме с обосновани решения за това какво трябва да се прави с тези изкуствено създадени насаждения, при които има значително изсъхване, каза Тони Кръстев, директор на Изпълнителната агенция по горите. В последните години се наблюдава интензивно нападение и съхнене на белия бор, следствие на върхов корояд. Постоянно се борим с този вредител, но резултатите не са много добри. Борбата е с извеждане на санитарни сечи, с цел намаляване на нападанията, каза Тони Колев - директор на Държавно ловно стопанство "Осогово".

Той посочи, че над 60 процента от добитата от стопанството дървесина от миналата година е изсъхнала, вследствие на нападение от корояд. Специалистите посочиха, че за борба с вредителите, освен извършване на сеч, се използват и "ловни дървета", които са "зеселяват" с корояди, представляващи капани за унищожение по механичен начин.

Участниците във форума посочиха още, че проблемът може да се реши постепенно във времето, но с необходимите мерки за това. Предвижда се да се направи преоценка на всички изкуствени иглолистни гори в страната на база на методики за екосистемно съответствие, ще се търсят и възможности за промяна на нормативната уредба.

При откриването на конференцията вчера, заместник-министърът на земеделието и храните Георги Костов посочи, че близо 2,5 процента от горските насаждения, или 94 хиляди хектара иглолистни насаждения в България, са засегнати от заболяването на "върхов корояд".



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов