Избрани Новини

Колко струва да се научиш да караш ски в Банско и Пампорово?

В Банско чакат организирани групи ученици

Стотици деца от Русия, Англия и Франция на възраст от 4 до 14 години всяка година се обучават да карат ски и сноуборд в Банско, информира БНТ. Обучението, което предлагат от ски училищата, е минимум 6 дни, като има групови и индивидуални форми на обучение.

През почивните дни следващата седмица, когато учениците излизат във ваканция в Банско, се очаква да пристигнат организирани групи ученици от различни училища в страната, както и семейства с деца. Според наблюденията на ски учителите това е и времето, когато всяка година има най-много желаещи деца, които се обучават на ски и сноуборд каране.

Аийе е от Турция и е пристигнала със семейството си в Банско преди дни, за да се научи малката й дъщеря Чаара да кара ски.
Аийе: "Аз за 5-ти път идвам в Банско, ски пистите са много добри и харесвам Банско".

4–годишно момиченце от Сърбия от два дни работи индивидуално със ски учител. Според инструктурът й тя вече прави самостоятелни спускания на пистата за начинаещи на Бъндеришка поляна.

Наемът на ски оборудване на ден за деца е 18 лева, а за възрастни-30. Седмичната екипировка за деца излиза 90 лева, а за възрастни струва 150. Индивидуалното обучение с професионален ски учител за 2 часа струва 130 лева, а обучунието в група излиза три пъти по-евтино.

Димитър Тодоров– ски учител: "Разполага с цялото внимание на инструктура, лицето- дете или възрастен, няма значение и това внимание вече допринася за по-доброто научаване, по-увереното държане на борда или на ските“.

Според наблюденията на ски учителите децата, в сравнение с възрастните, много по-бързо се научават да карат ски, защото са по–уверени и не изпадат в паника когато се качат на ски или сноуборд.

Димитър Тодоров- ски учител: "За 6 до 10 дни едно дете може да се научи, зависи как колко добре, зависи от много неща“.

Картата за ползване на съораженията на ски пистите в Банско за възрастни струва 58 лева, за деца от 7 до 12 години е 40 лева, а децата до 7-годишна възраст ползват съораженията срещу 1 лев на ден.

В ски зоната на курорта Пампорово функционират общо 14 квалифицирани ски училища. Ски инструкторите предлагат обучение в групи или индивидуално, както за начинаещи, така и за напреднали скиори и сноубордисти.

По-малките ски училища в Пампорово на практика са изравнили цените. Индивидуалното обучение е 45 лв. за един час. Цената намалява пропорционално при увеличаване на часовете и броя на учениците. Така за два часа един ученик ще заплати 80 лв. на своя персонален ски учител, а за четири часа – 140 лв. Най-изгодно излиза груповото обучение с 4 до 8 човека. За два часа обучението е 50 лв., а за четири часа – 80 лв. Най-голямото ски училище Пампорово предлага преференциални цени за деца от 7 до 11 години, както и пакети, включващи обучение, лифт карта и ски оборудване. За децата индивидуалното обучение за час е 37 лева.

Малкият ски или сноуборд пакет включва училище и лифт карта и за децата е 130 лева за 3 дни- по два часа обучение. При четири часа за три дни цената е 148 лева. В големия пакет е добавено и ски оборудването и стойността му за децата е 155 лева за три дни по два часа обучение.

В Боровец цената на индивидуален час със ски учител е около 50 лева. Тя е една и съща за деца и възрастни, защото според инструкторите времето, което отделят и усилията, които полагат за обучение на дете и за възрастен са едни и същи. При наемането на ски учител има отстъпки в цената, като два часа каране със ски учител излиза около 70-80 лева, а за повече дни или часове, отстъпките стават по-големи. В парите не влиза таксата за лифт карта и наема на ски-екипировка.
По-евтино излизат груповите занимания със ски инструктор, но групите които се събират в курорта, най-често са от англоговорящи и това създава затруднения в общуването. Затова българите, дошли на Боровец, най-често наемат индивидуален ски-учител.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов