Избрани Новини

Няма свободни места в жилищата за бездомници в Благоевград

За настаняване чакат трима

На фона на минусовите температури в Благоевград няма свободни места за хора без дом, съобщава БНТ. В предоставените от общината жилища към Центъра за временно настаняване живеят общо 10 човека, а за настаняване чакат други трима. Единственото условие, на което трябва да отговарят хората, за да получат безплатен подслон, е да нямат собствено жилище.

От около 4 години Валентин Димитров и приятелката му Илияна Златарева живеят в различни социални домове. Казват, че са стигнали до тук, защото нямат пари, за да плащат квартира.

Илияна Златарева: "Тук е супер. Жилището е хубаво- изчистено, оправено. Супер е. - Харесва ти? - Да. Иначе бяхме преди навън. Доскоро Илияна е работила в детска градина, но от там са я освободили. Приятелят ѝ Валентин също е безработен.
Валентин Димитров: "Покрив да имаме над главите, да не спим постоянно навънка, да не живеем само по пейки".

Хората без дом могат да останат в Центъра за временно настаняване в Благоевград 3 месеца.

Милена Донева – ръководител на Комплекса за социални грижи за стари хора в Благоевград: "Предоставя им се легло с постеловъчен материал, съществуват 2 санитарни възела, които функционират, топла вода, храна. Общо взето съвсем нормален начин на живот".

Най-много желаещи за настаняване има през зимните месеци, когато температурите са най-ниски.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов