Избрани Новини

С видеонаблюдение следят опасността от лавини в Пирин

Експерти следят дебелината на снежната покривка, температурата и влажността на снега

Извън ски пистите в Пирин планина над Банско има лавинна опасност, предупреждават от Планинска спасителна служба. Скиорите и сноубордистите не трябва да излизат от очертанията на пистите и да предприемат спускания по планинските улеи.

От откриването на ски сезона са извършени четири контролирани взривявания на натрупания сняг за предотвратяване на лавини. Модерната противолавинна система е изградена в подножието на връх Тодорка по четирите улея, извън ски зоната, където има опасност от свличане на снежна маса. Карането извън ски пистите, при което има опасност за активиране на лавина, за много от скиорите е неповторимо екстремно изживяване.

Албена Атанасова: "И аз карам извън очертанията. Удоволствието от самото каране и от планината кара всички скиори да излизат извън ски пистите.”

Лавиноопасните места се наблюдават денонощно с камери в Дирекцията на Национален парк „Пирин” в Банско. Експерти следят данните за дебелината на снежната покривка, температурата и влажността на снега и при най-малка опасност от образуване на сериозна снежна маса се предизвиква взривяване с екологочен газ. Системата е напълно безопасна и най-модерната за контролирано сваляна на лавини, и работи на принципа на звуковата вълна.

Иван Обрейков, маркетинг директор на Ски зона-Банско: "Звуковата вълна, която излиза при стрелбата на самото оръдие, предизвиква сваляне на пресния сняг, който е паднал предишния ден."

Страхил Христов, директор на Дирекция „Биоразнообразие” към Национален парк "Пирин": "По този начин премахват опасността от съответно натрупване на голямо количество сняг и такова събиране, коeто да позволи да се получи голяма и опасна лавина."

Общо шест оръдия за премахване на лавини действат в Пирин, като две от тях се намират в местността "Палашица". За изминалия ски сезон са извършени около 80 взривя на снежна маса с новата противолавинната система, информира БНТ.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)