Избрани Новини

Младеж от Добрич живее в пълна мизерия

Мисия Добрич

25-01-2016, 00:06

Снимка:

фейсбук

Автор:

DobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Понякога ходи на лекции гладен

27-годишният атлет Йордан Петров, представил България на световно първенство по полумаратон, тъне в нищета, пише topnovini.bg.

След припадък от изтощение на състезание в Анталия, младата ни надежда в леката атлетика Йордан Петров, се завръща към състезанията.

Майката на Йордан починала преди 4 години. Сега той живее с баща си и по-малкия си брат в порутена къща от една стая. Нямат дори баня.

„Баща ми е болен. Не вижда с едното око. Не получава обаче никаква пенсия или помощи, тъй като от 25 години няма лична карта”, разказва пред Topnovini.bg младият мъж. Преди време брат му, който е на 18 години и също се занимава със спорт, спрял да тренира и да учи. Данчо обаче го предупредил, че без образование не може. Затова настоял отново да се върне в училище. „Аз също късно започнах да уча – постъпих в първи клас на 12 години. Когато бях малък, се присмивах на децата, които отиваха на училище, обяснявах им, че няма смисъл. Когато започнах да уча обаче разбрах, че човек трябва да има образование. Не можеш да си намериш добра работа, ако си необразован. Не можеш да се оправиш в чужбина, ако не можеш да четеш”, споделя Данчо. Затова е категоричен, че и брат му трябва да учи, за да не се озове сред наркоманите от махалата.

Едва преживяват. След тренировки Данчо отива да работи, където го повикат – да носи дърва или друго. Когато има работа, се прибира с по 15-20 лева. Купуват си хляб, кренвирши и друго, което да им стигне за по-дълго време. През лятото работил и на Златни пясъци. „Започнал съм да работя от 10-годишен, копал съм ниви, какво ли не съм работил”, разказва спортистът.

Но, не скрива, че има дни, в които си ляга гладен и сутрин отива на тренировки и на лекции с празен стомах.

На състезание през 2014 г. в Анталия Данчо припаднал. Бил на системи.  Лекарите заключили, че организмът му е слаб и трябва да се храни. Година и половина се е възстановявал поради слаб имунитет, липса на добри условия и храна.

Сега той отново тренира усилено. Макар обичайно да бяга маратон и полумаратон, сега предвижда да участва на 800 и 1500 метра бягане. През март ще участва в състезание в Луковит, откъдето първите четирима ще се класират за Балканиадата.

След като завършил Спортното училище в Добрич през 2013 г., Данчо искал да учи за треньор в Националната спортна академия. Но, таксата, а и разходите за квартира и издръжка в столицата, били непосилни за него. Сега той е студент първи курс в колежа в Добрич към Шуменския университет „Константин Преславски” със специалност „Педагогика и информационни технологии”. От Община Добрич са платили таксата за двата семестъра.

 Данчо разказа пред Topnovini.bg, че колегите му от колежа много му помагат. Празнували студентския празник – 8 декември, в заведение извън града. Данчо обаче нямал пари. Затова те поели разходите за нощувка и ресторант за 27-годишния атлет. Тъй като той няма компютър, състудентите му помагат да учи, като събират пари и му разпечатват лекции. Данчо им е изключително благодарен. Но, сега се притеснява, тъй като предстои да започне вторият семестър, а младият атлет няма дрехи, с които да ходи на лекции. Зимата изкарва с яке, което му дал негов приятел.

С помощта на преподавател от учебното заведение Йордан е подал документи и е одобрен за стипендия. Ще получава по 100 лева на месец. Първите е получил тези дни.

Смята от тях да задели пари, за да купи половин кубик дърва, за да могат да се топлят вкъщи. От началото на зимата успял да купи 1-2 чувала с дърва. Топлели се, като палели парцали, когато има. Споделя, че много е намръзнал тази зима – вкъщи, а и докато изминава трите километра от дома му до залата за тренировки.

След като преди 3 години медиите разказаха неговата история, се намерил дарител, който осигурил 1300 лева, за да се плати токът на къщата. Фирма обещала да подмени дограмата, но сменила само един прозорец и повече не се появила. Вратарят на националния отбор Ники Михайлов тогава му осигурил всичко за абитуриентския бал. И тази Коледа му изпратил маратонки.

След като трагичната му история бе разказана в социалните мрежи тези дни, добри хора са им занесли храна и телевизор, обещали и дърва. Но, семейството има нужда от храна, дрехи, средства за живеене, ремонт на къщата,  да се изгради баня, за да могат да се къпят.

Телефонът на Данчо е 0884767306. Той също му е подарък от българка, която живее в Дубай.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов