Избрани Новини

28 двойки близнаци са проплакали в МБАЛ-Бургас през 2015

Мисия Бургас

21-01-2016, 11:35

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Звеното по асистирана репродукция на Бургаската болница се утвърждава като един от най-добрите ин витро центрове в страната

Рекордните 28 двойки близнаци проплакаха в МБАЛ-Бургас през 2015година. За сравнение през предходната 2014г. те бяха едва 17. Общият брой на бебета, поели първата си глътка въздух в Родилното отделение на Бургаската болница миналата година, е 1768. А съотношението между момичета и момчета е наравно, като най-предпочитани са имената Александър и Виктория. Това съобщи началникът на Отделението  д-р Антонио Душепеев по време на тържеството за Деня на родилната помощ (Бабинден). Само в първите 21 дни на новата година на бял свят са дошли 103 бебета, две от които тази сутрин.

В  ритуала за Бабинден се включиха всички акушер-гинеколози, неонатолози и акушерки в лечебното заведение. По традиция в ролята на бабата  влезе началникът на Родилно отделение д-р Душепеев. Неговите ръце изми родилката  Пролетина Димитрова – майка на първите близнаци в Бургас за 2016г. 

„Сърдечно благодаря на целия екип, който се грижи за мен. И трите ми деца са родени тук – първото, което е на 9 години, както и близнаците, които са на 20 дни. Ако отново ставам майка, със сигурност ще родя в МБАЛ-Бургас, защото това е най-добрата болница”, каза Пролетина.

Поздрав към лекарите отправиха зам.-изпълнителният директор на болницата д-р Светлозар Георгиев, кметът на Бургас  Димитър Николов, зам.-кметът по здравеопазване д-р Лорис Мануелян, областният управител Вълчо Чолаков, зам.-областният управител Севдалина Турманова, директорът на РЗИ д-р Георги Паздеров и заместничката му д-р Вергиния Цанова, директорът на РЗОК-Бургас  д-р Таня Макшева, директорът на Агенцията по безопасност на храните и общински съветник д-р Георги Митев, Момчил Момчилов и Мартина Колева от Съвета на директорите на МБАЛ-Бургас. Всички те поднесоха цветя на главната акушерка на Родилно отделение Руска Ганчева.

Макар миналата година в национален мащаб да се наблюдава спад в раждаемостта, в Бургаски регион се наблюдава лек прираст. Процентът на успешните процедури, извършени в Звеното по асистирана репродукция на болницата, също е по-висок.

„Звеното се нарежда сред най-добрите центрове за ин витро оплождане в България. Благодаря на ръководството на МБАЛ-Бургас, както и на кмета Димитър Николов, които през изминалите 3 години даваха рамо и помогнаха много за оборудването”, каза д-р Павлета Табакова под чието ръководство бе изградено Звеното. Днес то има същия процент успеваемост, като на най-големите ин витро центрове в страната.

Добрата новина за бъдещите майки от Бургас е, че ще раждат в по-модерни условия, защото през тази година трябва да започне ремонтът на Родилно отделение. 



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)