Избрани Новини

Село трепери да не рухне пътя от снега

Единственият път от общинския център Струмяни до Илинденци е поддал, част от него е пропаднал

Обилните снеговалежи през уикенда уплашиха жителите на село Илинденци. Единственият път от общинския център Струмяни до селището е поддал, част от него е пропаднал, има опасност цялото шосе да рухне в 120-метровия скат.

„Проблемът е от април 2014 година. Вече над година и 9 месеца чакаме средства от държавата за укрепването на 25-метровия участък, който е компрометиран. В страх живеят хиляди хора, които пътуват по този маршрут. Ако падне целият път, ще стане страшно", заяви кметът на общината Емил Илиев. Според него не е нормално толкова голям местен проблем да се неглижира от държавата и да не се предприемат мерки за спешното му решаване. По изчисления на комисията, която извършила оглед на местопроизшествието, са необходими малко над 50 000 лева. Но падне ли шосето, ще са нужни стотици хиляди левове. Земни маси заплашват да отнесат целия път заради тежкия сняг. Свлачището винаги се активира и след интензивни дъждове. Шосето е от четвъртокласната пътна мрежа и е общинска собственост.

Проектът за решаването на този проблем бе одобрен още през март 2015 г. Но от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет не са превели парите.

„Трябва да действаме превантивно. А не да чакаме да стане белята. Общината не може да си позволи да похарчи повече от 15 000-20 000 лева за укрепването на пътя, но това ще е частично решение", твърди общинският управник. В момента едната част на шосето е отнесена. Там не е разрешено преминаването на автомобили, за да не се разруши и здравото платно. Затова се ползва само половината шосе. Поставени са нужните пътни знаци, маркировка и сигнализация, тъй като има риск от пътни инциденти, пише standartnews.com.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)