Избрани Новини

Храмът в село Елешница отбелязва 181 години от освещаването си

Тук се намира "Сребърното евангелие" от 1743 година

Храмът в село Елешница стана на 181 години. С тържествена света литургия ще отбележат поредната годишнина на храм "Св. Атанасий". 

Строежът на черквата "Св. Анастасий" в село Елешница е започнал през 1832 година и завършва три години по-късно. В селото е съществувало оброчище на Св. Атанасий, около което по-късно били построени къщите. На това място бил направен параклис с няколко икони в него и една малка камбана, чийто звън се чувал само от околните къщи. Едва по-късно, след построяването и освещаването на храма, през месец август 1901 година са отлети две камбани, чийто звън и до днес оглася селото и стига до най-крайните къщи. През годините черквата е обновена и ремонтирана.

И днес черквата е повод за гордост на всички местни жители. Иконостасът, иконите на "Св. Св. Константин и Елена" и "Успение Богородично" са прекрасни образци на църковна живопис. Образите в тях са живи и естествени. Музейна ценност представляват и някои от църковните книги и особено "Големото старо евангелие", известно с името "Сребърното евангелие", печатано през 1743 година в Москва при царуването на императрица Елисавета Петровна, дъщеря на Петър I. От преписка върху първия вътрешен лист, която е написана в Русия и на руски език се чете, че то е било дар за Йерусалимската черква през 1818 година.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)