Избрани Новини

Кмет пребори мечка с голи ръце

Това стана по време на празника на планинското село Сушица, което почете Сурва по стар стил

Кметът на община Симитли Апостол Апостолов показа здрави мишци и тръшна на земята мечка. Разбира се, това не стана в гората при среща с истинско животно, а по време на празника на планинското село Сушица, което почете Сурва по стар стил. Тук на 14-и януари кукери със звън на чанове прогонват злото и орисват за здраве, берекет и благополучие.

Кметският наместник Георги Митрев и кметът на община Симитли Апостол Апостолов посрещнаха единствената кукерска група, която бе предвождана от папа и поп, булка и младоженец. С маскираните мъже, жени и деца бе и кметът на Калофер Румян Стоянов, който е запален родолюбец. Той бе с тъпан в ръце и заедно с двама гайдари се погрижи за музикалното оформление на празника. Апостолов по традиция бива газен от мечката на село Сушица, тази година обаче кметът повали „звяра" на поляната пред кметството. 7-г. Митко бе най-малкият кукер, а на хората се хванаха всички, най-отпред се развяваше българският трибагреник.

„Трябва да пазим изконните български традиции. Радвам се, че наш гост бе и колегата от Калофер", коментира Апостолов, пише standartnews.com.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)