Избрани Новини

Ниските температури спират вредителите по растенията

За посевите критични биха били температури от -10 градуса до -15 градуса

Ниските температури са много полезни от гледна точка на това, че ще намалят популацията на вредителите по растенията. Това каза за Радио „Фокус” Борислав Недялков, агроном от  Югозападна България. По думите му през изминалите месеци на 2015 година, ноември и декември температурите са били нетипично високи за сезона, което предполагало успешното преживяване през зимата на вредни насекоми и на пролет да атакуват културите.

"Така например през миналата година имаше необичайно високо нападение на гроздовия молец по лозята. Аз имам 18 годишен стаж в лозарството и до миналата година не бях виждал такова силно разпространение на молеца. Това се отнася и за така наречените стоножки, които се развиват на повърхността на почвата по лозовите насаждения и овощните насаждения“, разясни Недялков. Той допълни, че есенно време, когато започнат да падат росите и температурите, тези насекоми се позиционират в самия плод на растението и специално за лозята при направата на виното, ако няма сортиране на ръка, попадат в гроздето, и оттам се променя вкусът му. "Преди няколко дни, поради необичайно високите температури за сезона се наблюдаваха дървеници и бръмбъри", допълни още агрономът.

За посевите критични биха били отрицателни температури от -10 градуса до -15 градуса и то без наличието на снежна покривка, това се отнася особено за полските култури, каза  Недялков и поясни, че когато има снежна покривка тя пази растенията от измръзване.

"Засега не се очаква такова голямо понижение на температурите, дори през следващите дни се очаква отново повишение на температурите. Това е необичайно за зимният сезон“. По думите му зимата трябва да бъде студена, за да поддържа растенията в покой. "През месец февруари и март те са в принудителен покой от ниски температури, това ги предпазва от ранно развитие. Защото ако се развият преди това, както става в последните години с овощните култури, се проваля реколтата", завърши агроспециалистът.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)