Избрани Новини

Пуснаха под гаранция задържания за откраднатите МПС Валентин Мавриков от Банско

В гаража му са открити 4 автомобили, откраднати от София, Велинград и Варна

Късно снощи след продължило повече от два часа заседание състав на Районен съд Разлог освободи под гаранция задържания по обвинение за противозаконно отнети МПС Валентин Мавриков от Банско, предаде БНР.

Според представените от прокуратурата обвинения в задържания е имало технически средства, предназначени за манипулиране на двигатели ключалки на МПС - китайски софтуер и др. Открити са и неистински автомобилни номера. Обяснението на Мавриков е, че те са собственост на приятелят му Антон, който при опитът за задържане в София на територията на първо РПУ е упражнил сила и е избягал. Според Мавриков софтуерът конкретно е бил неотварян в търговската си опаковка и е закупен преди време,когато е мислел да отваря автосервиз, а и подобни изделия се продават свободно на пазара.

В гаража му според изнесените от прокуратурата данни са открити 4 автомобили, откраднати от София, Велинград и Варна. При обиска е иззето и пълномощно, което е било за автомобил Хюндай, намерен в двора на къщата му, откраднат от София. Валентин Мавриков обясни пред съда, че не е знаел, че автомобилите са крадени и фактът, че се намират пред погледите на 30 гости, намиращи се по това време в семейния хотел "Маврикови", където е и гаражът означава, че той не ги е криел, нито е знаел, че са крадени. Коментира още, че причините да се намират в двора му ще обяви в хода на делото по-нататък. Адвокатът на Мавриков обяви пред съда, че става въпрос за съседска вендета със сем.Пръчкови, които търсели начин за разчистване на сметки за битови свади и непрекъснато подавали сигнали до полицията по различни поводи.

В обясненията си пред съда задържаният Мавриков поиска да не бъде задържан за постоянно, тъй като като управител на шивашка фирма в Сандански е работодател на 25 шивачки и е заплаен бизнесът му от фалит, ако не присъства, за да ръководи процеса и работничките остават без работа.

След като изслуша доводите на прокуратурата и адвокат Симеон Димитров, съдия Яна Димитрова реши, че представените от прокуратурата доказателства са косвени и прокуратурата не е доказала вероятността Мавриков да се укрие или възпрепятства разследването и постанови мярка за неотклонение парична гаранция в размер на 5 000 лв. Прокурор Васил Чекански отказа да коментира това решение, нито дали ще спази дадения тридневен срок до 14 януари за обжалване на мярката за неотклонение.

През 2011-та година с подобни обвинения са заведени две досъдебни производства, които са прекратени с постановление отново на Районна прокуратура Разлог. В залата на съда в Разлог присъстваха майката на задържания Малинка Маврикова, брат му Георги и други негови близки.

Мавриков е с висше образование, неосъждан, живее с приятелката си в Сандански и София, макар постоянният му адрес да е Банско.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов