Избрани Новини

Пиринските тютюнопроизводители са притеснени за цената на тютюна

Около 30% от земеделските стопани в региона нямат сключени договори

Започна изкупната кампания на тютюна в гоцеделчевския край, предаде БНТ. Около 30% от земеделските стопани в региона нямат сключени договори и са притеснени, че никоя фирма няма да иска да изкупи продукцията им. Според производителите качеството на тютюна е високо, а изкупната цена ниска. От Министерство на земеделието са обещали, че държавата ще съдейства продукцията на хората без договори да бъде изкупена.

Хората се притесняват, че докато тютюнът им залежава по складовете, качеството му пада, а с това и цената става по-ниска.

Фикрет Гогов, тютюнопроизводител: “Фирмите, които изкупуват в България, изкупуват и в Гърция, а там кампанията вече отдавана е забравена и приключена и хората там се готвят за следващата кампания. А ние все още го държим по домовете си, което е жалко за нас.”

Иван Сабахлъков, председател на Сдружение “Басма”: “От 15 години тука цената на тютюна си е 4-5 лв. каквото и да сеем, и както и да го отглеждаме, каквито и климатични условия да са. В една съседна Гърция цената на тютюна е 4, 50 евро, в България - 4-5 лв.”

Според тютюнопроизводителите заради сушата през миналата година качеството на тютюна е много високо. От сдружението на производителите на ориенталски тютюн заявиха, че фирмите, с които стопаните имат сключени договори, са заявили, че купуват суровината според качеството й. Фирмите са обещали, че в следващите дни ще изпратят експерти, за да започне масово прибиране на реколтата, за която има договори. Предвижда се до 2 седмици предложенията за промени в Закона за тютюна и тютюневите изделия, касаещи производителите, да бъдат внесени за разглеждане в комисията по земеделие към Народното събрание.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов