Избрани Новини

Бивш кмет пише докторат за бруцелозата

Д-р Първан Дангов доведе и омбудсмана Мая Манолова заради проблема с бруцелозата

Докторска дисертация на тема "Бруцелоза в Рила и Рилското корито" готви бившият кмет на Дупница д-р Първан Дангов, който буквално от първите часове на епидемията с коварното заболяване по животните в района е на терена и участва от - до в набелязаните мерки за противодействие, каза той, цитиран от "Труд". Разработката му ще бъде предложена и защитена в Тракийския университет в Стара Загора.

Дангов, който допреди година беше и шеф на областната агенция по контрол на храните в Кюстендил, ще опише проблема "бруцелоза" откъм практическите противодействия на държавните звена, ветеринарните служби, здравната инспекция, медиите, общини, местно население и др. при създалата се психоза с бруцелозата по Рила и селата.

Той и 11 негови колеги неотменно са в района, започват и четвърто изследване на над 800 животни от всички стада по Рилско. Трима ветеринари пипнаха болестта и не могат още да се излекуват - в България ефект от лечението им няма, оплакват се те.

Умъртвените досега животни по Рилското корито са 230 кози и 8 пръча, 14 овце, 4 крави, 1 кон, три домашни кучета. Регистрираните заболели до 7 януари 2016 г. лица са общо 33, от тях 27 са мъже, припомниха от регионалната здравна инспекция в Кюстендил. Темата "бруцелоза" няма да отшуми в следващите 3-5 години, прогнозира д-р Дангов, бъдещият "доктор по бруцелоза", както вече го наричат в местното съсловие на ветеринарите.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)