Избрани Новини

Над 4 800 празнуват Ивановден в Благоевград

Ивановден ще отбележат над 370 000 човека в страната

Официалните данни от отдел „Гражданско състояние и регистрация“ на Община Благоевград показват, че над 4 800 именници ще отбележат един от най-празнуваните религиозни и народни празници. Този празник е в чест на Св. Йоан Кръстител. Отбелязва се неподвижно на 7 януари по православния църковен календар.

Името Иван в община Благоевград носят 2 120 човека, на второ място е Ивайло – 529, трето място от справката от благоевградския отдел „Гражданско състояние и регистрация“ е отредено за нежния пол с името Иванка. На него са кръстени 414 дами. Сред производните на едно от най-популярните български имена в Благоевград е  Ваня – 240, Ивана – 231, Ива и Йоана 194 и 190, Яна – 155. Господата в благоевградска община с имената Иво и Калоян съответно са 132 и 124.

Св. Йоан Кръстител е последният старозаветен пророк и кръстител на Иисус. Йоан Кръстител е наричан и Предтеча, тъй като вървял преди Христос и подготвял хората за неговото раждане. Обредното къпане за здраве на Йордановден продължава и на Ивановден. На 7 януари народните обичаи повеляват кумовете да "къпят", като пръскат публично с вода младоженците, които са сключили брак преди една година. Младото семейство трябва да посрещне своите гости и да занесе на кума вино, кравай и месо.

Традициите на Ивановден се свързват с очистителната сила на осветената предния ден вода. Периодът на т.нар. „мръсни дни" е отминал и всеки обръща поглед напред към сбъдването на предсказанията за добро здраве, берекет и щастлив живот.

Според данни от Национален статистически институт на Република България Ивановден ще отбележат над 370 000 човека. От тях дамите са над 132 000, а господата са над 238 000. Справка в НСИ показва, че Ивановден е вторият сред най-популярните именни дни, пред него е друг голям християнски, религиозен и народен празник – Цветница.

Имен ден празнуват : Иван, Иво, Йоан, Ивайло, Иванка, Ивана, Иванета, Ива,Ина, Йоана, Йоанна, Ивелин, Ивелина, Ивайла, Ивета, Ивон, Ивона, Ивалин, Ивалина, Иванина, Ванина, Ваньо, Ваня, Калоян, Деян, Йовко, Йовка, Йото, Йонко, Йонка, Яне, Яна, Жан, Жана и др.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов