Избрани Новини

Кмет подарява календари с бебета на цяло село

Иска да стимулира раждаемостта в селището

Новогодишни календари с новородените през 2015 година ще получат жителите на петричкото село Самуилово. Те ще са подарък за местните хора от кмета Кирил Стоянов, който е поръчал направата им и очаква тази седмица да ги получи от печатницата. „Всичко финансирам сам. По този начин искам да стимулирам раждаемостта в нашето селище. За миналата година бебетата ни са 8. Сред тях е и вторият ми син Андон, който е третата ми рожба. Той проплака на 26 октомври, часове след победата ми на кметските избори, като ознаменува началото на третия ми мандат", сподели селският управник.

По 100 лева за първо и второ, 200 лева за всяко трето дете семейство. Тези лични средства заделя кметът на Самуилово. И тази мярка е за повишаване на раждаемостта. Но по-важното е, че се приема с одобрение от жителите на населеното място. Кирил Стоянов иска да задържи младите хора в селото, затова дарява лични средства за всяко новородено бебе. Резултатът е налице – преди 8 години населението било 890 души, а в началото на 2016 г. са почти 1000.

Две други семейства в Самуилово също имат по три рожби. Управникът им дал по 100 лева веднага след раждането и още по 100 лева на първия рожден ден на децата. За първо и второ дете също разделя парите – по 50 лева след раждането и за първия рожден ден. Кметът се надява тази година да подобри рекорда на новородени бебета от 2008 година, когато се появили на бял свят 18 деца. „Парите ги давам от сърце, защото няма по-голямо богатство от хлапетата", категоричен е Кирил Стоянов, цитиран от standartnews.com.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)