Избрани Новини

Отгледаха лимон-гигант!

Стопанинът е 34-годишният Лъчезар Захов от село Полето

Гигантски лимон с тегло 950 грама се роди в градината на 34-годишният Лъчезар Захов   в симитлийското село Полето, пише в."Вяра".

Жълтият цитрусов плод е отгледан в домашни условия и е напълно екологичен и био продукт. Лимоновото дръвче отглежда като всяко българско семейство в саксия, която лятото вади на двора, а зимата прибира у дома. На лимоновото дърво има още 5 лимона, единият от които още не е откъснат и според стопанина вече тежи над 1 кг. Останалите на дръвчето са нормални плодове. Лъчезар не знае на какво се дължи тази разлика в теглото, но е щастлив, че от един лимон ще направи десет пъти повече сок.

Той е потомствен градинар, учил се е от дядо си и баща си. Градината му е екзотична, той отглежда символа на остров Корфу дребния оранжев цитрус кумкуат, а също и дървета с мандарини. „Това е фамилна градина и страст, дядо ми беше първият човек в района, който отгледа най-големите лимонови дървета в Симитлийско, после засади мандарини, баща ми също се включи, а сега за дръвчетата в градината се грижа аз. От кумкуат се прави уникално сладко, ликьор с невероятен вкус. Лимоните ми са малоазиатски, купих дръвчето от Сандански преди 4 години“, разказва стопанинът.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)