Избрани Новини

Музей показва играчки на 7 хиляди години

Запазени в цялост са миниатюрни масички и столчета

Детски играчки на 7 хиляди години ще покаже преди Коледа музеят в Кюстендил. Артефакти от 5-тото хилядолетие преди Христа са намирани при разкопки в района на няколко места. Запазени в цялост са миниатюрни масички и столчета, с които се предполага, че са играли деца. Във фонда се пази и открита непокътната игра с дребни керамични топчета, които е трябвало да уцелят малки ямки, подредени 4х4 върху плоскост от глина. Играта е открита при разкопки на обект в село Слатино до Сапарева баня. Възможно е да е била и вид хазарт, но със сигурност е датирана от камедно-медната епоха, сподели специалистът в музея Мирослава Начева.

Макети на тези игри има и в детския кът на музея. В него от 17 до 19 декември ще се проведе 11-та за годината детска музейна работилница , озаглавена този път "Играчки - направи си сам".

„Трудно е да се определи времето на поява на играчките в живота на децата, но със сигурност те съществуват от преди седем хиляди години. Затова говорят откритите при археологически разкопки находки, определени като вид игра и съхранявани в археологическата експозиция на музея в Кюстендил. Може да се предположи, че и умалените модели на масички и столчета от каменно-медната епоха също са използвани за забавление." сподели Начева. "С месец декември свързваме един от най-хубавите празници от годишния календар - Рождество Христово. Любовта към ближния и Христовата саможертва в името на човека поддържат силна вярата в доброто вече две хилядолетия. Затова на Коледа се случват чудеса, особено, когато вярваш в тях. Чудо е когато любимата играчка е под елхата с подаръци, когато желанията се сбъдват или мечтите станат реалност", каза още тя.

Хлапетата ще правят прости играчки от стари вещи, плат и прежда, с каквито са играли техните баби и дядовци. Идеята е те да се научат, че има радост и в простите неща, направени със собствените ръце, пише standartnews.com.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов