Избрани Новини

Цецка Цачева удостои с почетния знак на Народното събрание Катя Митова-Ганева

Мисия

10-12-2015, 19:41

Снимка:

общинско радио

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

„И 42-рото, и 43-ото Народно събрание сме в дълг към адвокатурата.” – каза Цачева във Велико Търново

Председателят на парламента Цецка Цачева удостои с почетния знак на Народното събрание Катя Митова-Ганева, съобщи Общинско радио Велико Търново. Изследователката получи отличието за книгата си „115 години Великотърновска адвокатура”, том І. Изданието и документалният филм към него на режисьора Георги Василев бяха представени на тържество по случай 115-годишнината от създаването на първия Търновски съвет на адвокатите, което се състоя в Музей „Възраждане и Учредително събрание”.
„Давам си сметка колко е важно да имаме памет, да съхраним онези кратки откъси от ежедневието на нашите предци, които вече са история и са пример и образец за подражание”, каза Цачева. „Даваме си сметка за трудностите, които днес адвокатите изпитват. И 42-рото,  и 43-ото Народно събрание сме в дълг. Все още не сме приели законопроекта на нашия закон. Това обаче ще се случи.  За първи път Висшият адвокатски съвет ще има право да се обърне към Конституционния съд в подкрепа на това, което  търновци отпреди 115 години са отстоявали и защитавали – правата, свободите, законните интереси, върховенството на закона и демократичните ценности”, допълни Цецка Цачева, визирайки приетите на второ четене вчера промени в Конституцията.
„Книгата се чете на един дъх, написана е с голяма лекота. Тази книга трябва да я има във всеки един дом, във всяка адвокатска кантора, а вие да я предавате на вашите деца. Радвам се, че ще има втори и трети том”, отбеляза в приветствието си кметът на Общината Даниел Панов. Той пожела на „поверениците” да бъдат близко до хората, до техните граждански и правни интереси. „Няма по-големи експерти от вас в областта на конституционализма и законодателните промени, които предстоят и се правят в момента и смятам, че вие сте хората, които можете да дадете вашата правна страна, за да може България да върви напред и нагоре”, каза Панов.
Осем години Катя Митова-Ганева е проучвала историята на адвокатската колегия и е събрала биографиите на над 200 души, упражнявали професията. За труда си тя бе удостоена още с почетния плакет на Висшия адвокатски съвет и с почетната значка на Великотърновския съвет на адвокатите.
Зам.-председателят на Народното събрание Явор Нотев, председателят на Конституционния съд Борис Велчев, на Висшия адвокатски съвет Ралица Негенцова, областният управител Пенчо Пенчев, председателят на Великотърновския общински съвет Венцислав Спиридонов, административни ръководители на съдилища присъстваха на тържеството.

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов