Избрани Новини

Започва тематичната проверка по рибните магазини в Кюстендил

Инспекторите проверяват търговията с риба и рибни продукти

Месец декември се очертава като един от най-натоварените месеци за дейността на отдел „Контрол на храните” към Областна дирекция по безопасност на храните в Кюстендил, а и за колегите в цялата страна. Това каза пред радио „Фокус” д-р Велка Войнова, началник на отдел „Контрол на храните”. Тя посочи, че инспекторите са започнали проверките по отношение на търговията с риба и рибни продукти.

"Като казвам, че проверките са засилени, това означава, че независимо в кой месец от годината е бил планиран за проверка търговският обект за търговия с риба и рибни продукти, сега той отново ще бъде подложен на инспекция, във връзка с тематичната проверка. Правим проверки на всички обекти, в които се извършва съхранение и търговия с риба, без значение дали тя е жива, охладена или замразена, а също и на рибните продукти”, обясни д-р Войнова.

Основната цел на проверките е да се установи спазването на ветеринарно-санитарните изисквания, които се налагат при съхранение, транспорт и реализация, наличие на необходимите придружаващи документи. Дали се спазва срокът на минимална трайност, дали се поддържа правилната хладилна верига, акцентира се върху етикетирането на рибата и на рибните продукти, извършване на входящия контрол от страна на всеки оператор.

"За нас е важно да не се допусне на пазара да се продават рибни продукти, които са с неустановен произход, да не се допусне риба от рибовъдни обекти, които не са регистрирани по надлежния ред, по реда на Закона за ветеринарномедицинската дейности, както и рибовъдни обекти, които нямат разрешение на извършват подобен вид дейност – продажба на жива или на охладена риба до краен потребител. Става въпрос за Наредба 26, която даде право на операторите да имат директен контакт със своите потребители, по отношение на продажбата на риба и на рибни продукти, тя беше много важна за тях. Сега ние ще видим колко от тях са се възползвали от тази своя възможност”, допълни д-р Войнова.

Тя посочи, че не трябва да се допуска и продажба на риба и рибни продукти в обекти, които не са регистрирани по реда на Закона за храните. При констатиране на нередности, съответно ще се предприемат мерки, които са по реда на българското законодателство.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов