Избрани Новини

Дупничанин, протестирал срещу винетките, получи акт до 7000 лева

От полицията заявиха: Ние спазихме закона

Дупничанин, участвал в протеста на 28.11.2015 година срещу новите цени на винетките, е санкциониран с акт, който е на стойност между 2000 и 7000 лева, съобщава zadupnitsa.com. Повод за акта е поведението на мъжа при блокадата на АМ "Струма". Той се е движел начело на колоната автомобили от детелината при село Дяково до разклона при Бинека, като след него е имало автомобил на полицията с включена сигнализация.

От полицията потвърдиха, че има съставен един акт, като въпросният водач се е двежел в активната лента на магистралата и с поведението си е създал опасност и пречка за движението и поставя в опасност живота и здравето на останалите участници в движението. Водачът не е предоставил и контролен талон към свидетелството за управление на МПС.

Актът е съставен според член 5, алинея 1 и член 100 алинея 1 от ЗДП, които гласят: Чл. 5. (1) Всеки участник в движението по пътищата: 1. с поведението си не трябва да създава опасности и пречки за движението, не трябва да поставя в опасност живота и здравето на хората и да причинява имуществени вреди; Чл. 100. (1) водачът на моторно превозно средство е длъжен да носи свидетелство за управление на моторно превозно средство от съответната категория и контролния талон към него.

От РПУ-Дупница заявиха, че служителите изговили акта са спазили всички закони и са си свършили работата, за която получават заплати.

"Ние сме призовани да спазваме закона и го приложихме. Хората от протеста нямаха разрешение за блокада на АМ "Струма", която е част от международен път. На много от участниците са отправени само предупреждения без налагане на глоби“, коментира служител на РПУ-Дупница.

В протеста, който започна в 12:30 часа на 28-ми ноември, се включиха хора от Радомир, Перник, Дупница, Кюстендил и Бобов дол с над 30 автомобила. Те блокираха АМ "Стума" в посока София-Дупница на детелината край село Дяково, като пропускаха автомобили през 15 минути в продължение на малко повече от половин час. След това протестът завърши с близо 3-километрова  разходка по новата отсечка на магистралата, след като от участвалите в блокадата подкараха автомобилите си с не повече от 20 км/час от детелината при село Дяково до новия тунел преди разклона при Бинека. Там протестиращите бяха спрени от екипи на полицията.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов