Избрани Новини

Българската Коледа 2015-2016 събира средства за детските реанимации

Мисия София

01-12-2015, 17:16

Снимка:

24chasa.bg

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Президентът даде старт на благородната инициатива в "Пирогов"

"Българската Коледа 2015-2016" ще събира средства за децата в критично състояние, нуждаещи се от реанимация и интензивно лечение. След като преди броени дни патронът на кампанията Росен Плевнелиев закри миналогодишното й издание в помощ на децата с хронични заболявания, днес в "Пирогов" той даде старт на 13-ото издание на благотворителната инициатива.


Почти 5% от българчетата, постъпващи на хоспитализация, са в критично състояние, предизвикано от инциденти, тежки заболявания или вродени малформации, което налага лечение в интензивни отделения или реанимации. За подобряване на здравословното им състояние обаче е нужна високотехнологична апаратура за диагностика, наблюдение и лечение. Именно затова са средствата, които ще се даряват доброволно до следващия декември.


Шефът на "Пирогов" доц. Стоян Миланов пресметна, че близо 5000 деца биват хоспитализирани, предаде нюз.бг. Около 600 от тях минават през реанимацията на "Пирогов". Миланов отчете голямата отговорност, която лекарите носят към децата на България. Той гарантира с името си, че всеки дарен лев през идната една година ще отиде единствено за апаратура и лечение на българчета.


Държавният глава пък изтъкна, че даренията, без значение 1 лев или 100 000 лева, са изключително важни и показват отношение като дават шанс на медиците да помогнат на повече български деца в нужда.
"Българската Коледа ни събира заедно ръка за ръка по пътя към надеждата за най-уязвимите", увери Плевнелиев. По думите му "Пирогов" е надежда и подадена ръка и именно заради това стартът на кампанията е на негова територия.


Нека в навечерието на празниците да проявим съпричастност, призова президентът, а националният ни консултант по неонатология си пожела страшната приказка в интензивните ни отделения да свърши с добър край за всички български деца. В първия ден от кампанията ангажирани с "Българската Коледа" се надяват със своята съпричастност българите заедно с дядо Коледа да върнат усмивките на всички български деца, включително и на болните.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)