Избрани Новини

Лозари и казанджии от Петрич и Сандански на протест край пътя за Гърция

Протестират срещу готвените промени в нормативната уредба за варене на ракия

Лозари и казанджии от Санданско-Петричкия край утре ще протестират на главен път Е-79 край Сандански срещу готвените промени в нормативната уредба за варене на ракия, информира в."24 часа".

"Предложението да се вари домашна ракия от юли до декември е абсурдно. Който го е предложил, означава, че никога не е варил ракия. Винените сортове грозде се берат от края на септември до средата на октомври. След това няма как да узреят джибрите до декември, за да се вари ракия", коментират стопани на лозя. Обясняват, че първо от гроздето се източва виното, а после към джибрите се добавя захар и вода и се изчаква да "втаса". "Ако това не стане до края на декември, трябва да чакаме до юли следващата година, когато пък материалът се превръща в оцет", допълват лозарите. Смятат, че ако въобще трябва да има някакви ограничения, то трябва разрешеното време за варене на ракия да е от 1 октомври до 30 април. "При сегашния вариант ще изхвърляме джибри в реката. Явно някой иска да съсипе поминъка ни", ядосват се по селата.

Собствениците на казани в района също недоволстват, защото се предвижда ограничение за обема на казаните до 500 литра. "Дал съм 15 хил. лв., за да оборудвам обекта си по всички европейски изисквания. Сега ще трябва да изхвърля големия казан и да оставя малкия. Ораничението във времето също е недомислено. Ако това се приеме, всички казани ще затворим, а хората повече няма да отглеждат лозя", ядосват се казанджиите. Казват, че новите изисквания "удрят" по обикновените хора от село, които имат по 1-2 дка и след виното, изкарват по трийсетина литра ракия за домашно ползване.

Очаква се на протеста да се съберат около 500 души, които вече са поискали разрешение от общината в Сандански.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)