Избрани Новини

Православната кинолектория продължава с филм за сектанството

Месец ноември е посветен на православното семейство

Втори месец в Православния информационен център в Благоевград продължава православната кинолектория. Тя се провежда всяка сряда от 18 часа в учебната зала на центъра. През месец октомври се прожектираха филми, които разглеждат живота и делото на православни духовници, наставници от последните години - така наричаните "старци" -"Старецът Ефрем Аризонски", "Старецът Яков Цаликис", "Старецът Назарий" и "Старецът "Адей  Витовнишки". Това са хора, които са намерили пътя към бога и са имали много духовни чеда, а съветите и заветите им са важни за нас и сега.

Месец ноември е посветен на православното семейство. На 21 ноември бе Въведение Богородично, когато обръщаме внимание на нашето семейство и затова на 18 ноември  бе прожектиран филма "Достойно ест" за чудотворната икона в Буховската черква. На финала на ноември -25-ти, е документалният филм "Под маската на лъжата" за влиянието на различните сектантски движения върху психиката на хората и за отношението на обществото към тях днес.

Месец декември е посветен на наближаващия голям празник Рождество Христово. Започва се с филма "Гибелта на империята" за причините, довели до упадъка на Византийската империя. На 9 декември е филмът "Притчи", на 16 - документалният филм "Даровете на влъхвите", който разказва какво се е случило с даровете, поднесени от мъдреците на малкия божи син. Запознатите знаят, че се съхраняват в Света гора, но любознателните ще научат повече от филма. А на 23 декември от Православния център са подготвили изненада, но каква ще е тя всеки ще разбере на място.

Прожекциите са подходящи за възрастни, но някои могат да се гледат и от деца. Всичките са безплатни.

В Православния информационен център вече работи и курсът за деца по журналистика, който също е безплатен. Нарича се "Кандилце" и вече има своя постоянна рубрика със същото име в детското предаване на Радио Благоевград "Тийн зона", което се излъчва всяка събота от 10 часа. Ръководител на детския журналистически клуб е Антоанета Гулева от Радио Благоевград, Жена на годината на Благоевград за 2013 година. Все още могат да се включат в него деца -  ученици от пети клас и нагоре.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)