Избрани Новини

Изложба "Стари занаяти" откриха в Раждавица

Показани са занаятите грънчарство, резбарство, кошничарство, тъкачество

В НЧ „Светлина" в село Раждавица беше открита изложба "Стари занаяти", събощи infomreja.bg. Изложбата се реализира по проект „Възродените традиции на Краище – фактор за устойчиво икономическо развитие”.

Експозицията е резултат от дейностите по едногодишния проект по издирване издирване, описване и демонстрация на стари и автентични занаяти от регион Краище. В изложбата са показани занаятите грънчарство, резбарство, кошничарство, тъкачество и процеса на производството и обработка на конопеното влакно и изделия от коноп.

Преработката на конопа е била традиционна за региона и във всяка стара къща са запазени уреди за неговата обработка. Всеки посетител може да разгледа автентичните уреди и да се опита сам да изработи грънчарско изделие, дърворезба на автентичния тезгях или да преде вълна или конопено влакно с автентична хурка.

Основната цел на проекта е да съхрани, популяризира и развие местните народни изкуства и занаяти като част от културното наследство чрез разширяване, обогатяване, промотиране на  дейностите в традиционните фестивали в трансграничния регион.

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов