Избрани Новини

От каква храна пестят хората в Благоевград?

Спад има при консумацията на прясно мляко, захар, олио и картофи

Намалява потреблението на хляб, сочат данни на Националния статистически институт. Спад има и при консумацията на прясно мляко, захар, олио и картофи. В сравнение с 2010 година обаче ръст има при месото и киселото мляко. Разходите за храна пък са се вдигнали с около 40 лева месечно на домакинство.

Мария Марвакова е от хората, които смятат, че парите за хляб спокойно могат да се пренасочат за месо и така месечният бюджет пак да стигне. “Може би храната ни е достатъчно стабилна и не налитаме на хляба, не мажем филии. Малко хляб, по една пържолка”, разказа тя.

Сметките на други хора обаче не излизат, ако заложат на месото през месеца. Теменужка Митова дава парите си предимно за плодове. Хляб купува в седмицата веднъж, кашкавал – в месеца веднъж, за месо не харчи и лев. “Кашкавал по 200 грама от пенсия на пенсия, няма за повече. Ябълки, най-много ябълки, защото са най-евтини”, сподели тя.

Освен традиционните месечни разходи за храна и сметки, българинът все по-често предвижда по три-четири лева и за тото или лотария. Така се надява, че проблемът с бюджета ще се реши веднъж завинаги.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)