Избрани Новини

В десет града вчера въздухът е бил запрашен наднормено

Животът

19-11-2015, 17:44

Снимка:

©Pixabay

Автор:

Пловдив Утре

Всичко от Автора

Пловдив е челник, а Гълъбово се бори със серен диоксид

В 10 града в страната вчера е измерено наднормено запрашаване на въздуха. В Благоевград, Бургас, Горна Оряховица, Видин, Перник, Плевен, Пловдив, Смолян, София, Кърджали са регистрирани фини прахови частици извън нормата, показват данните на сайта на Изпълнителната агенция по околна среда.


Най-замърсен е бил въздухът на една от станциите за контрол в Пловдив - 2.47 пъти над нормата, като и в другата част на града е измерено превишение от 1.81. Стойностите в София стигат до 2.17 пъти над средноденонощната норма, като най-високи са на столичната измервателна станция "Хиподрума", а при останалите падат до 1.35, 1.72, .178 и под. Значително замърсен е бил въздухът във Враца и Благоевград.


Причина за превишенията на средноденонощната норма на ФПЧ10 е масово използване на твърдо гориво в битовия, обществения сектор и емисии от автомобилния транспорт, съчетано с неблагоприятни метеорологични условия, заявяват от Изпълнителната агенция. Миналата седмица отново беше измерен силно замърсен въздух и то в 18 града на страната.


На 7 ноември, събота, в Гълъбово са измерени наднормени стойности на серен диоксид във въздуха. Регистрираните стойности са 2.12 пъти над средночасовата норма и 1.01 пъти над средноденонощната норма. Това се е получило в следствие от едновременната работа на мощностите в "Брикел", "ТЕЦ Марица изток 2", ТЕЦ "Ей и Ес - 3С Марица изток 1" и ТЕЦ "КонтурГлобъл Марица изток 3".


Екоинспекцията е издала предписания за намаляване на емисиите на серен диоксид чрез повишаване степените на десулфуризация на работещите мощности.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов