Избрани Новини

Задължават аптеки да работят денонощно

Животът

19-11-2015, 07:54

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Правят карта в кои населени места не достигат фармациите

Законодателни промени предвиждат в големите областни градове аптеки да бъдат задължавани да имат 24-часови дежурства, ако не достигат денонощните аптеки. Идеята е залегнала в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, които днес бяха пуснати за обществено обсъждане.

В него се казва, че трябва да бъде направена Национална аптечна карта, която да даде представа в кои населени места не достигат аптеките. В областните градове, където се установи, че не са достатъчно денонощните аптеки, другите ще имат задължение по график да дежурят 24 часа. Графиците с дежурствата ще бъдат тримесечни, ще се изготвят от Регионалните здравни инспекции и ще съдържат име и адрес на аптеката, както и дати през съответния период, на които тя ще работи денонощно. Предвижда се също така в населените места с недостиг да бъде облекчена процедурата за разкриване на втора и трета аптека, когато един търговец на дребно вече е получил лиценз.

Разкриването на втори и следващ адрес ще изисква по-малки инвестиции и по-малко разходи за аптеките, тъй като административната процедура за разкриването му е максимално улеснена. Освен това няма да се изисква на втория и следващ адрес да работят магистър-фармацевти на пълен работен ден, а ще се допуска работното време да бъде не по-малко от два дни седмично по 4 часа. Законопроектът въвежда и нови мерки за наблюдение на лекарствени продукти, включени в Позитивния лекарствен списък. Предвижда се ограничаване на износа на лекарства, които през последните 6 месеца липсват или не достигат в страната.

Търговците на едро ще са длъжни да уведомяват Изпълнителната агенция по лекарствата, ако планират да извършат износ на тези лекарствени продукти.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов