Избрани Новини

Търсят почва за развитие на екосистемни услуги по Черноморието

Парите

17-11-2015, 16:21

Снимка:

Varnautre.bg/архив

Автор:

Милена Стефанова

Всичко от Автора

В една трета от българското крайбрежие има подходящи за развитие екосистеми, смята икономист

Ползите от екосистемните услуги целят да популяризират у нас специалисти, работещи по проект, финансиран от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Вниманието им е насочено към проучване на екосистемите и възможностите за използването им за устойчив туризъм и траен поминик на местното население. Идеягта е да и бъдат изготвени политики за устойчиво ползване на екосистемните ресурси на Черно море.

В около една трета от дългата близо 380 километра черноморска граница на България има екосистеми, които са подходящи за развитие, смята икономистът и журналист Димитър Събев, който е автор на проучвания за екосистемите и туризма по Черноморието. Според него е важно преди всичко представителите на бизнеса и управниците да осмислят ползите и предимствата на екосистемните услуги. Така например ползването на един хектар гора като екосистемна услуга би имало четири пъти по-големи ползи, отколкото ако дърветата се изсекат за дървесина или гората се изпозлва за други материални цели.

Добър пример в това отношение даде и Джон Бенет от норвежката организация ГРИД-Арендал, която е партньор по проекта. Той разказа как Ню Йорк, където живее, е успял да спести милиарди долари за пречиствателни станции за водата, залагайки на запазването и увеличаването на дървесната растителност и съответно естественото пречистване на живителната течност. Последното е коствало 1 млрд. долара, докато разчетите показвали, че за пречиствателните станции са необходими 6 млрд. долара.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов