Избрани Новини

Деца изработваха опинци в Кюстендил

Кюстендилският музей организира работилницата

Деца от Кюстендил изработваха цървули в Регионалния исторически музей в града, съобщава БНТ. Поводът е 130-годишнината от Сръбско-българската война. Идеята е децата да научат повече за облеклото на предците ни и да се докоснат до историята.

В музейна работилница децата се запознаха с един от най-старите занаяти в минало – опинчарството. С ножици, лепило, игли и специални материали децата сами изработиха цървули.

Историци разказаха на децата, че по време на Сръбско-българската война, в героичните събития край Сливница, българските войници са изминавали стотици километри пеша и повечето са били обути с цървули. Краката им били изранени, а шинелите – изпокъсани.

"На 7-и ноември врагът е отблъснат, когато Сърбия изненадващо напада Княжеството и хората са успели да е отбранят и след това да влязат в нападение, благодарение на силния ентусиазъм и патриотизъм, който е имало някога”, каза Мирослава Таскова – уредник в РИМ – Кюстендил.

Участниците в музейната работилница се запознаха и с видовете облекло, носено преди столетие от нашите баби и дядовци, което се съхранява в музея в Кюстендил.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов