Безплатни силанти слагат на децата в Кюстендилско

Десет стоматолози от Дупница и Кюстендил ще извършват безплатната процедура

Кампания за безплатно покриване със силанти на първия постоянен дъвкателен зъб при децата започна в Кюстендил и Дупница, съобщава БНТ. Тя е част от Националната програма за профилактика на оралните заболявания при подрастващите. Десет стоматолози от Дупница и Кюстендил ще извършват безплатната процедура до края на ноември.

Първите дъвкателни зъби се появяват между петата и шестата година на детето. Те се развалят и най-бързо, защото нямат твърд емайл. Покритието със силанти, обаче ще ги запази няколко години, а процедурата е напълно безболезнена.

“Защото само с четка се работи в устата, както електрическите четки. Много деца вече ги познават и се почиства зъбчето основно и след това вече се обработва и залепва физурният силант. Ако зъбът е развален, той не подлежи на силанизация”, обясни Д-р Нина Стоилкова – стоматолог.

Много родители одобряват кампанията и ще заведат детето си на зъболекар.

“Добре, даже много добре, да има някаква грижа към децата. Не само държавата да изисква от родителите данъци и какво ли не”, сподели Силвия Никова.

Според Агнеса Гарабедян всичко, което е полезно за зъбите да са здрави, го правят.

За да нямат кариеси, желателно е децата да посещават стоматолог поне два пъти в годината, съветват специалисти.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"