Избрани Новини

Здравната каса поема консумативите за инсулиновите помпи

Ще се обсъжда и дали ще се поемат самите инсулинови помпи

Здравната каса ще заплаща консумативите за инсулиновите помпи. Решението бе взето на заседание на Надзорния съвет на институцията, информира БНТ. На следващ етап ще се обсъжда и дали ще има средства за заплащане и на самите инсулинови помпи, както и за консумативите за кохеларните апарати. Все още обаче не е ясно каква сума от консумативите ще поеме касата, както и от кога ще се случи това.

Светлин Златков се сблъсква с диабета в 4 клас. Използва инсулинова помпа обаче едва от няколко месеца.

“По-компактно е, вадиш си помпата, вкарваш колко въглехидрати и то ти изчислява и биеш, а пред това ти трябваше да изчисляваш и да правиш сметките”, обясни Светлин Златков.

Семейството на детето закупило инсулиновата помпа чрез дарение. За консумативи на месец отделят около 200 лева. Категорични са, че Здравната каса трябва да поеме разходите по цялото лечение.

“Силно се надяваме това да стане факт, доколкото разбрах става въпрос за едни 100 лева на месец, няма да покриват напълно и все пак ще бъдат от помощ, надявам се да не се злоупотребява с парите”, заяви Даниела Миланова, майка на дете, страдащо от диабет.

Родителите не са съгласни с мнението на ендокринолозите, че използването на инсулинова помпа може да бъде опасно за децата.

“Откакто сме с инсулинова помпа, поддържаме един добър гликилер и не съм съгласна с това мнение, което се опитват да го разпространят”, каза Даниела Миланова, майка на дете,  страдащо от диабет.

Предстои Националната здравно осигурителна каса да изготви критериите, по които ще се получават инсулиновите помпи.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)