Избрани Новини

Дават 100 милиона евро за модернизация на предприятия

Ще се финансират дейности по внедряване на нови и/или модернизиране на налични мощности

Със Заповед на министъра на земеделието и храните Десислава Танева стартира очакваната с голям интерес от фирмите мярка 4.2 „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти“ по Програмата за развитие на селските райони 2014 – 2020 година. Приемът на заявления за подпомагане ще започне на 30 ноември 2015 г. и ще продължи до 18 декември 2015 г. включително, съобщават от Областен информационен център – Благоевград.

Бюджетът на финансовата помощ за всички проекти ще бъде в размер на левовата равностойност на 100 млн. евро. Всеки проект може да бъде на стойност от минимум 15 000 евро до максимум 3 000 000 евро, като безвъзмездната финансова помощ за проекти, представени от микро-, малки или средни предприятия ще бъде в размер 50 на сто от общия размер на допустимите за финансово подпомагане разходи, а за проекти на големи предприятия, финансовата помощ ще бъде в размер на 40 на сто от общия размер на допустимите за финансово подпомагане разходи.

Ще се финансират дейности по внедряване на нови и/или модернизиране на наличните мощности и подобряване на използването им, внедряване на нови продукти, процеси и технологии, намаляване на себестойността на произвежданата продукция, постигане на съответствие с нововъведени стандарти на ЕС.

Освен това, ще се финансира подобряване на сътрудничеството с производителите на суровини, опазване на околната среда, подобряване на енергийната ефективност в предприятията, подобряване на безопасността и хигиенните условия на производство и труд, подобряване на качеството и безопасността на храните, подобряване на възможностите за производство на биологични храни чрез преработка на първични земеделски биологични продукти.

Допустими кандидати по подмярката са земеделски стопани, признати групи или организации на производители или такива, одобрени за финансова помощ по мярка 9. "Учредяване на групи и организации на производители" от ПРСР 2014 - 2020 г., еднолични търговци и юридически лица.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов