Избрани Новини

Опашки пред казаните за ракия, а не пред урните в Благоевград

Големият наплив по казаните тръгва след 10 ноември

Битка кой да се добере пръв до казаните за варене на ракия върви в Благоевград и околните села. Сигурно е, че там ще са по-големите опашки, отколкото пред урните на балотажа. Само в три села от общо 15 с над 100 жители в общината ще има втори тур - в Еленово, Българчево и Церово. Но и в тях казанджийниците пушат непрекъснато.

„Не ни е забранено да работим в деня на балотажа, така бе и на първия тур. Ние произвеждаме течен еликсир, а не го продаваме, затова забраната не ни лови", обясни казанджията от благоевградското село Бело поле Иван Новоселски.

Който се е записал до края на миналия месец, печели, който не е успял, ще чака, за да превърне плодовете си в домашна ракия, уточни той. Големият наплив по казаните тръгва след 10 ноември, когато ще започне да вари и тазгодишната реколта. Чак до края на януари ще се произвежда гроздов еликсир. Затова опашка от клиенти се извива край казаните. На доста обекти вече няма свободни часове чак до Нова година. Сигурно е, че записвания са невъзможни за месец декември. Тогава на казанджиите ще им се наложи да работят и през нощта, за да обслужат мераклиите да сварят домашарка. В момента и рушветите не вървят, тъй като са направени резервациите, казват стопаните на казани. Много хора ще борят студената зима и продължаващата криза с глътки люта ракия. В последните 2-3 зими клиентите стават все повече.

"Хората гледат да си осигурят домашна ракийка. Че в ресторантите пийването излиза по-солено", споделя Методи Владов. Вари се всякакъв плод. Разбира се, най-много е гроздето, следват сливите. Хит напоследък са кайсиевата и смокиновата ракия, информира standartnews.com.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов