Избрани Новини

Съд назначи преглед за обвиняемия секретар на община Петрич

Той вече има една присъда за съставяне на официален документ с невярно съдържание

Окръжен съд – Благоевград отложи гледането на мярката за неотклонение на главния секретар на община Петрич– Туфчо Сандъкчиев, съобщава standartnews.com. Защитата му обжалва постановената миналия петък от Петричкия районен съд мярка „домашен арест" за обвиняемия. Причината за решението на окръжните магистрати е назначената съдебно-медицинска експертиза, която трябва да установи какво е здравословното състояние на Туфчо Сандъкчиев.

Главният секретар на община Петрич изненадващо бе арестуван в късния следобед на 22 октомври. Късно вечерта обаче е закаран по спешност в кардиoлогия на санданската болница в прединфарктно състояние, вдигнал и кръвното налягане. Сандъкчиев е с два стента на сърцето.

Арестът му е заради сигнал срещу него за упражняване на натиск над общински служители. Разследването е за престъпление против политическите права на гражданите. Събрани са доказателства, че на 11 септември Сандъкчиев е извикал в кабинета си Наке Манастарлиев, който е експерт в общината и го заплашил, че ще го уволни, тъй като симпатизира на друг кандидат за кмет на общината, а не на Вельо Илиев, който е управник вече четири мандата и се бори за пети. Сандъкчиев твърди, че му казал да си вземе отпуск и да работи за който иска или да идва на работа, защото ангажиментите му са първо към общината, а после към която и да е партия.

Той вече има една присъда, влязла в сила на 24.02.2012 г. Той бе признат за виновен, че през месец януари 2007 г. в Петрич в качеството си на главен секретар на общината е съставил официален документ с невярно съдържание. В изготвения от него протокол от заседание на общински съвет допълнил невярното обстоятелство, че общинският съвет е дал съгласие за упълномощаване на кмета на община Петрич да извърши сделка с недвижим имот, общинска собственост, за нуждите на търговско дружество. Такова съгласие не е имало и не е вземано подобно решение.

За престъплението по чл. 310 ал.1 вр. с чл. 308 ал.1 от НК на Сандъкчиев е било наложено наказание лишаване от свобода за срок от шест месеца, чието изпълнение е било отложено за изпитателен срок от 3 години. Наложено е и лишаване от право да заема длъжността „Главен секретар на Община" за срок от 6 месеца.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов