Избрани Новини

С флашмоб деца от София и Дупница се включиха в антидрога инициатива

Тя бе организирана от Агенция "Митници"

С най-големия провеждан досега антидрога флашмоб „Proud To Be Drug Free" деца от София и Дупница се включиха в инициативата „Red Ribbon", организирана от Агенция „Митници " и американската Агенция за борба с наркотиците DEA.

За шеста поредна година в България се проведе събитието в памет на Енрике Камарена, агент на ДЕА, отвлечен и зверски убит от мексикански наркотрафиканти. В него тази година се включиха 200 тийнейджъри от училища в София и Дупница.

Заместник-посланикът на САЩ у нас Мартина Строг каза, че с днешното събитие почитаме смелостта. Не само смелостта на Енрике Камарена, не само смелостта на агентите на DEA и служителите на Агенция „Митници", но и смелостта да кажеш "не" на дрогата, смелостта да помогнеш на приятел и смелостта да признаеш, когато си сбъркал. Агент на DEA разказа на тийнейджърите за живота и героичната смърт на Кике Камарена.

Стефан Бакалов от Митница Аерогара София разказа на децата за опасностите, свързани с употребата на наркотици и особено на новите, синтетични дроги. Десетки въпроси зададоха децата: какви наркотици се задържат най-често в България, какви са най-употребяваните дроги тук, как се разпознават наркотрафикантите и т.н.

Тийнейджърите се интересуваха защо в някои държави продажбата на наркотици е разрешена и защо легално в български магазин може да се купи дизайнерска дрога. Децата питаха какво значи наркотест и различен ли е той за различните наркотици, а митническите служители демонстрираха пред учениците  как се тестват незаконните субстанции.

В събитието се включиха детския танцов ансамбъл на "Актавис" от Дупница, таекуондо тим „Похион", танцово училище „Dance Station" и ролеристите от "Dancing Wheels", които показаха, че спортът и изкуството са истинските алтернативи на живота с дрога. Поп звездата Орлин Павлов пя и танцува с тийнейджърите в покрепа на антидрога кампанията.

Събитието завърши с най-големия провеждан досега в България антидрога флашмоб. На Терминал 2 на Летище София тийнейджърите танцуваха пред погледите на български и чуждестранни пътници, заявявайки „Proud To Be Drug Free".



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов