Избрани Новини

Висок интерес предизвика представянето на книгата "Каймакъ-Чаланъ"

Плевен Лайф

21-10-2015, 13:26

Снимка:

Община Плевен

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

В Плевен ще бъде представена новата книга "Каймакъ-Чаланъ"

Цецка Цачева заяви, че написването на книгата е съвременен патриотизъм

Висок интерес предизвика представянето на книгата на Красимир Узунов - президент на информационната агенция „Фокус” - „Каймакъ-Чаланъ” в Плевен. На събитието, организирано от Община Плевен, присъстваха председателят на Народното събрание Цецка Цачева, ген.-майор Константин Попов - заместник-началник на отбраната, адмирал Пламен Манушев - народен представител, генерал Стоян Топалов – председател на Съюза на офицерите и сержантите от запаса, Атанас Илев – председател на Съюза на възпитаниците на НВ военни училища, историци, общественици, информират от местната администрация.

Първият том на книгата презентира адм. Пламен Манушев. Той посочи, че книгата „Каймакъ-Чаланъ“ е монументален труд за битка, която незнайно как сме забравили. Повествованието обхваща един много малък период от Първата световна война(1914-1918 г.) и описва периода от включването ни във войната от 1 октомври 1915г. до 5 октомври 1916 г. По думите му дори във военните среди малцина са тези, които са знаели какво се е случило там по време на епичната битка. „Благодарение на инициативата на Агенция и Радио „Фокус“ започнаха да звънят роднини на загиналите на Каймак-Чалан.”, посочи още адм. Манушев.

Той прочете имена на героично сражавали се и загинали в битките офицери и воини, чиято памет беше почетена със ставане на крака и едноминутно мълчание от присъстващите.

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева заяви, че написването на книгата „Каймакъ-Чаланъ“ е съвременен патриотизъм. Ако ние успеем днес в нашите деца, в нашите внуци да продължим една искрица от този огън отпреди 100 години, познавайки историята, да им я поднесем по един достъпен начин, ако успеем със средствата на изкуството да запазим историческата памет жива, това ще е от голямо значение, подчерта Цецка Цачева.

Авторът беше приветстван още от ген.-майор Константин Попов, ген. Стоян Топалов, Атанас Илев, писателя Пелин Пелинов. Тази книга е предизвикателство към националната ни памет и поклон пред българската душа. От нас зависи да съществуваме не само като територия на картата, а да се обединим като народ - така, както предците ни са го направили преди сто години, каза авторът Красимир Узунов. Очаква се вторият том да излезе от печат след около месец.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов